Drentse jagers helpen om reekalfjes te beschermen tegen maaimachines

door | 2 mei, 2024

In Drenthe helpen jagers boeren om te voorkomen dat vogels, kuikens en reekalfjes gewond of gedood worden tijdens het maaien van het grasland. Met behulp van drones doorzoeken zij de velden op zoek naar de dieren die in het gras verscholen zitten.

In mei en juni start doorgaans het maaiseizoen en gaan de boeren het land op om het gras te maaien. Rond dezelfde tijd loopt het broedseizoen, waardoor bijvoorbeeld veel weidevogels in het hoge gras een nestje hebben. Ook worden op de graslanden dan veel reekalfjes en hazen geboren.

De pasgeboren dieren en vogels die net uit het ei zijn gekropen, liggen daardoor verstopt in het hoge gras en zijn vaak nog te jong om te vluchten. Voor boeren die aan het maaien zijn met hun machines zijn de dieren moeilijk te zien. Al jarenlang zijn boeren, vrijwilligers, vogelbeschermers en jagers in heel het land actief om zo veel mogelijk maaislachtoffers te voorkomen. Sinds enkele jaren wordt bijvoorbeeld een drone met warmtecamera ingezet om de verstopte dieren op te sporen.

Warmtebron

 

Hoewel reeën in Drenthe mogen worden afgeschoten om aanrijdingen in het verkeer te voorkomen, zetten jagers zich in de provincie ook in om te voorkomen dat kalfjes gewond of gedood worden tijdens het maaien.

Zo heeft Bjorn van der Veen van de Drentse jagersvereniging vanochtend met behulp van een drone op een perceel tussen Borger en Schoonloo gezocht naar wild. “Gisteren kregen we een telefoontje van de boer die hier wil maaien. We hebben de percelen in kaart gebracht en vanochtend ben ik in een hoekje van het land gaan staan”, zegt hij tegen RTV Drenthe. De drone vliegt dan zelf het perceel af. “Als hij een warmtebron ziet, blijft hij vervolgens hangen. Al die plekken geeft hij aan met een soort van speldje op een kaart.”

Om het werk te kunnen doen, moeten de jagers al vroeg beginnen, zegt Van der Veen. “Als het overdag 25 graden is, is het contrast tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van het levende dier veel kleiner. Die heeft een temperatuur van tussen de 30 en 35 graden. Hoe vroeger je daarom begint en als de nacht koud is geweest, hoe beter de bolletjes in het land oplichten. Op deze manier kunnen we heel nauwkeurig aangeven waar een legsel, reekalf of jonge haas ligt.”

Met de kaart die dit oplevert, kunnen mensen het veld in om de dieren te verplaatsen. “Vanochtend hebben we drie reekalfjes en verschillende eenden- en ganzennesten ontdekt”, blikt Van der Veen terug. “Met een flinke pluk gras hebben we de jonge reetjes opgepakt en ze op een veilige plek buiten het perceel neergelegd. Op deze manier komt er geen geur van mensen aan de dieren. De loonwerker kan nu gaan maaien en de moeder haalt later het reekalf weer op.”

Waarschuwen

Maar niet alle boeren maken al gebruik van deze techniek, weet de jager. “Helaas nog niet. Boeren hebben het altijd druk, een loonwerker wil hectares maken en het is maar een aantal dagen geschikt weer om te maaien. Daarom vragen wij boeren in de wintermaanden of ze willen meewerken. Of ze ons een of twee dagen voor het maaien, of later in het seizoen bij de maisoogst, willen waarschuwen. Met onze technologie kunnen we eenvoudig grote oppervlaktes afvliegen, we kunnen in een uurtje alle percelen doen.”

De boeren kunnen zelf ook iets doen om te voorkomen dat de dieren in de maaimachine eindigen. Zo is de ouderwetse methode van stokken met daaraan vuilniszakken te plaatsen bij het wild volgens Van der Veen nog altijd effectief. “Dat ritselt, maakt lawaai. Dan komt de reegeit ’s nachts om het kalf op te halen van het perceel.”

Bron: https://nos.nl/artikel/2518980-drentse-jagers-helpen-om-reekalfjes-te-beschermen-tegen-maaimachines

Referenties

Gert-Jan Henken

"Met een gerust gevoel kon ik aan het werk"

Voorafgaande aan het grasmaaien zijn we extra alert, na het vermoeden van reekalfjes in het weiland hebben Luc en Clemens dronebeelden gemaakt deze lieten 4 reekalfjes zien, bijzonder! ...
Lees Meer
Gert-Jan Henken
Gemengd melk en pluimveebedrijf in Leersum

"Met een gerust gevoel kon ik aan het werk"

Voorafgaande aan het grasmaaien zijn we extra alert, na het vermoeden van reekalfjes in het weiland hebben Luc en Clemens dronebeelden gemaakt deze lieten 4 reekalfjes zien, bijzonder! Met een gerust gevoel kon ik aan het werk volgend jaar laten we Luc en Clemens opnieuw meekijken het is ons meer dan waard!
Gert-Jan Henken
Gert-Jan Henken
Gemengd melk en pluimveebedrijf in Leersum
Levi & Lisette de Lange

"Een fijne en zeer nuttige samenwerking"

Al een aantal jaren werken wij met veel tevredenheid samen met #LND. Ons bedrijf ligt tegen een bebost terrein en is een goed leefgebied voor de ree. Afwisselende dekking en ...
Lees Meer
Levi & Lisette de Lange

"Een fijne en zeer nuttige samenwerking"

Al een aantal jaren werken wij met veel tevredenheid samen met #LND. Ons bedrijf ligt tegen een bebost terrein en is een goed leefgebied voor de ree. Afwisselende dekking en open terrein, een uitstekend leefgebied voor de ree. Veelal dus ook reekalveren in het grasland die LND uitstekend weet op te sporen middels hun geavanceerde drone met warmtebeeldcamera. Voor het maaien geven wij LND opdracht om de percelen van bovenaf te controleren op de aanwezigheid van reekalveren. Al meermaals reekalveren kunnen veiligstellen. Tot op heden een fijne en zeer nuttige samenwerking.
Martijn Zondag

"Ik zou de heren De Ruiter aan iedereen aanbevelen"

Erg blij met de op maat gemaakte persoonlijke service van LND. Niet alleen voor de agrarische sector maar ook voor vastgoed- en ontwikkelingsprojecten heel goed inzetbaar. Het ...
Lees Meer
Martijn Zondag

"Ik zou de heren De Ruiter aan iedereen aanbevelen"

Erg blij met de op maat gemaakte persoonlijke service van LND. Niet alleen voor de agrarische sector maar ook voor vastgoed- en ontwikkelingsprojecten heel goed inzetbaar. Het persoonlijk klantenportaal voor het delen van bestanden is erg gebruiksvriendelijk. Ik zou de heren De Ruiter aan iedereen aanbevelen.
Meindert Dorrestijn

"Met een gerust hart het gras maaien"

Dankzij de drone beelden die worden gemaakt door Clemens en zijn broer kunnen wij ieder voorjaar met een gerust hart het gras maaien. De jonge reekalveren worden netjes gemarkeerd ...
Lees Meer
Meindert Dorrestijn
Melkveehouderij in Wijk bij Duurstede

"Met een gerust hart het gras maaien"

Dankzij de drone beelden die worden gemaakt door Clemens en zijn broer kunnen wij ieder voorjaar met een gerust hart het gras maaien. De jonge reekalveren worden netjes gemarkeerd of naar een veilige plaats gebracht.
Meindert Dorrestijn
Meindert Dorrestijn
Melkveehouderij in Wijk bij Duurstede
Maarten den Hartigh

"Pas dan weet je of je er veilig kan maaien"

Van Loonwerk naar Dronewerk zijn echt goed bezig als het gaat om het koesteren en beschermen van onze natuur. En dat doen ze praktisch, met hun ...
Lees Meer
Maarten den Hartigh
Boswachter Beheer – Utrechts Landschap

"Pas dan weet je of je er veilig kan maaien"

Van Loonwerk naar Dronewerk zijn echt goed bezig als het gaat om het koesteren en beschermen van onze natuur. En dat doen ze praktisch, met hun eigen handen, zoals het hoort. Voor het maaiwerk uit met de drone en mensen het veld in om te controleren of er geen reekalveren liggen of broedvogels zitten. Pas dan weet je of je er veilig kan maaien. Zij pakken die verantwoordelijkheid samen met de terreineigenaar uitstekend op, en staan direct klaar als je erom vraagt. Dat is natuurlijk heel prettig maar bovenal van grote waarde voor de natuur.
Maarten den Hartigh
Maarten den Hartigh
Boswachter Beheer – Utrechts Landschap
Suzan Koenis

"Voldaan aan al mijn wensen en ingespeeld op mijn werkzaamheden en diensten"

Hij heeft een prachtige website gebouwd, voldaan aan al mijn wensen en ingespeeld op mijn werkzaamheden en diensten. Luc, heel erg bedankt voor je ...
Lees Meer
Suzan Koenis

"Voldaan aan al mijn wensen en ingespeeld op mijn werkzaamheden en diensten"

Hij heeft een prachtige website gebouwd, voldaan aan al mijn wensen en ingespeeld op mijn werkzaamheden en diensten. Luc, heel erg bedankt voor je inzet, creativiteit, geduld en professionaliteit.
Suzan Koenis
Suzan Koenis

×