OPSPOREN Weidevogels & Reekalveren

AGRARISCH NATUUR- & LANDSCHAPSBEHEER

Reekalveren

De reekalveren worden van april tot juli geboren. Dat krijgen van een reekalf wordt zetten genoemd. De eerste reekalveren kunnen eind maart al gevonden worden. Kenmerken van de ‘kraamkamer’ van het ree zijn dat het vaak een beschutte plek is met een bosrand en ondergroei zoals struiken of het is een knie hoge vegetatie zoals een hooigrasland met ruigte kruiden. Uit verschillende studies is gebleken dat in gebieden die alleen bestaan uit bomen veel minder reekalveren worden gevonden als in die leefgebieden waar bossen en kruidachtige vegetaties elkaar afwisselen. 

Na de geboorte wordt het reekalf door de reegeit droog gelikt en de geboorteplek zorgvuldig schoongemaakt. Dat doet ze onder andere door de nageboorte op te eten. De reegeit doet dit om zo weinig mogelijk geur achter te laten. Pasgeboren reekalfjes zijn kleiner dan een haas, omdat de reekalveren zó ontzettend goed verstopt zijn, is het makkelijk over het hoofd te zien. Om echt elk kalf te redden kunnen wij met behulp van een drone met een thermische camera door het grasland vliegen om reekalveren op te sporen. Deze thermische camera kan op veilige afstand de warmtebron afkomstig van de dieren detecteren. Zo worden de reekalveren gered van de maaibalk vlak voordat een boer of loonwerker begint met maaien.

AGRARISCH NATUUR- & LANDSCHAPSBEHEER

Weidevogelbeheer

Het gaat al decennia slecht met boerenlandvogels als grutto, scholekster en kievit. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt er daarom geïnvesteerd in agrarisch natuurbeheer: boeren krijgen subsidie als ze bepaalde maatregelen nemen voor de vogels op hun land. Daarnaast zijn er natuurreservaten waar het beheer speciaal is gericht op het behoud van weidevogels.

BOTULISME

Bij botulisme kunnen koeien besmet raken met de bacterie Clostridium botulinum. Deze kiem komt wereldwijd voor in de grond en in organisch materiaal, zoals in afgestorven plantenresten of in het slechtste geval, in het ruwvoeder voor de dieren. De bacterie produceert gifstoffen. Ze veroorzaken vaak neurologische verschijnselen, zoals verlamming. Koeien met botulisme zijn te herkennen aan een slappe staart, ze komen moeilijk overeind, lopen stijf, eten slecht en sterven uiteindelijk. Er zijn gevallen bekend waarin grote aantallen koeien zijn gestorven na besmetting.

Een besmettingsroute is het voeren van ruwvoer waarin zich resten van kadavers bevinden, van een haas, reekalf, eend of gans. Vooral in warme zomers kunnen zich op deze kadavers al vrij snel bacteriën ontwikkelen die toxinen produceren. De werkbreedte van maaiers, schudders en harken is zodanig toegenomen dat het veel lastiger is om een kadaver of reekalf te ontdekken bij de grasoogst. Vervolgens zorgt een voedermengwagen er dan weer voor dat ieder dier toxinen opneemt. Dat kan resulteren in een massale sterfte in een koeienstal.

Daarom is het zo belangrijk om voordat een perceel wordt gemaaid, het grasland nauwkeurig te inspecteren op de aanwezigheid van reekalveren. Of nog beter om te voorkomen dat het reekalf in de maaier komt.

HOE WIJ TE WERK GAAN

Wij zijn benieuwd naar jouw wensen en ideeën. Bij een aanvraag nemen wij contact met je op en luisteren wij naar jouw behoeftes. Vervolgens gaan wij aan de slag met een vluchtplan. Dit plan bespreken wij met je en we maken een afspraak om op locatie het terrein te scannen. Dit is meestal in de vroege ochtend uurtjes, omdat het door het weinige zonlicht makkelijker zoeken is. Nadat het vluchtplan is gevlogen kunnen wij de locaties van de gevonden nesten versturen als coordinaten of wij zetten paaltjes rond de locatie zodat dit duidelijk afgeschermd is. Wij hebben inmiddels ook ruime ervaring opgebouwd om het reekalf op een veilige manier te verplaatsen. Vul onderstaand formulier in, bel ons of stuur ons een whatsapp bericht en we nemen snel contact met je op.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Contact

TELEFOON

0615301076

EMail

info@vanloonwerknaardronewerk.nl

Adres

3958CS, Amerongen
Utrecht, Nederland

Openingstijden

Weekdagen

Ma t/m Vr: 08:00 - 18:00

WEEKENDEN

Za: 08:00 - 18:00

Zo: gesloten.

KVK
85604410