Opsporen Weidevogels & Reekalveren

Met een drone

Bel ons of stuur een bericht via WhatsApp

0623034548

Of vraag direct een offerte aan

AGRARISCH NATUUR- & LANDSCHAPSBEHEER

Reekalveren

De reekalveren worden van april tot juli geboren. Dat krijgen van een reekalf wordt zetten genoemd. De eerste reekalveren kunnen eind maart al gevonden worden. Kenmerken van de ‘kraamkamer’ van het ree zijn dat het vaak een beschutte plek is met een bosrand en ondergroei zoals struiken of het is een knie hoge vegetatie zoals een hooigrasland met ruigte kruiden. Uit verschillende studies is gebleken dat in gebieden die alleen bestaan uit bomen veel minder reekalveren worden gevonden als in die leefgebieden waar bossen en kruidachtige vegetaties elkaar afwisselen. 

Na de geboorte wordt het reekalf door de reegeit droog gelikt en de geboorteplek zorgvuldig schoongemaakt. Dat doet ze onder andere door de nageboorte op te eten. De reegeit doet dit om zo weinig mogelijk geur achter te laten. Pasgeboren reekalfjes zijn kleiner dan een haas, omdat de reekalveren zó ontzettend goed verstopt zijn, is het makkelijk over het hoofd te zien. Om echt elk kalf te redden kunnen wij met behulp van een drone met een thermische camera door het grasland vliegen om reekalveren op te sporen. Deze thermische camera kan op veilige afstand de warmtebron afkomstig van de dieren detecteren. Zo worden de reekalveren gered van de maaibalk vlak voordat een boer of loonwerker begint met maaien.

Weidevogelbeheer

Het gaat al decennia slecht met boerenlandvogels als grutto, scholekster en kievit. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt er daarom geïnvesteerd in agrarisch natuurbeheer: boeren krijgen subsidie als ze bepaalde maatregelen nemen voor de vogels op hun land. Daarnaast zijn er natuurreservaten waar het beheer speciaal is gericht op het behoud van weidevogels.

weidevogel-nest-gevonden

Weidevogelnest

Onze drone uitgerust met een zeer gevoelige infraroodcamera kunnen nesten vanuit de lucht herkennen en hun locatie doorgeven.  Over het algemeen moeten we hiervoor wat lager vliegen met onze drone. Er komen helaas onbedoeld veel onontdekte nesten om tijdens het bewerken van het land, waardoor de aanwas van jonge weidevogels steeds verder onder druk komt en het aantal weidevogels steeds verder afneemt. De maaidata van de percelen en randen die later in het seizoen gemaaid worden helpt ook. Goedkoop is het systeem niet: de drone met infraroodcamera kost veel geld. Daar staat tegenover dat er flinke tijdwinsten behaald kunnen worden door op deze manier over het land te vliegen op zoek naar nesten.

Reekalf

Door middel van het warmtebeeld kan het dier gedetecteerd worden. Het reekalf wordt met een stuk gras verplaatst. Een reekalf heeft een heel specifieke geur, dat is om roofdieren af te schrikken, maar ook voor de moeder, de reegeit. Als je er met blote handen aan zit, dan heeft het diertje dus een grotere kans verstoten te worden door de moeder. Afhankelijk van de situatie en de beweeglijkheid van het reekalf is een alternatief dat we prikpaaltjes in het gras om het dier heen zetten. Dan kan er veilig omheen gemaaid worden.

Botulisme

Bij botulisme kunnen koeien besmet raken met de bacterie Clostridium botulinum. Deze kiem komt wereldwijd voor in de grond en in organisch materiaal, zoals in afgestorven plantenresten of in het slechtste geval, in het ruwvoeder voor de dieren. De bacterie produceert gifstoffen. Ze veroorzaken vaak neurologische verschijnselen, zoals verlamming. Koeien met botulisme zijn te herkennen aan een slappe staart, ze komen moeilijk overeind, lopen stijf, eten slecht en sterven uiteindelijk. Er zijn gevallen bekend waarin grote aantallen koeien zijn gestorven na besmetting.

Een besmettingsroute is het voeren van ruwvoer waarin zich resten van kadavers bevinden, van een haas, reekalf, eend of gans. Vooral in warme zomers kunnen zich op deze kadavers al vrij snel bacteriën ontwikkelen die toxinen produceren. De werkbreedte van maaiers, schudders en harken is zodanig toegenomen dat het veel lastiger is om een kadaver of reekalf te ontdekken bij de grasoogst. Vervolgens zorgt een voedermengwagen er dan weer voor dat ieder dier toxinen opneemt. Dat kan resulteren in een massale sterfte in een koeienstal.

Daarom is het zo belangrijk om voordat een perceel wordt gemaaid, het grasland nauwkeurig te inspecteren op de aanwezigheid van reekalveren. Of nog beter om te voorkomen dat het reekalf in de maaier komt.

Clients

Partners

Utrechts-Landschap
kenniscentrum-reeen-partner
NL-Jagers-Vereniging
stichting-reeen-opvang

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Contact

TELEFOON

0623034548

EMail

info@vanloonwerknaardronewerk.nl

Adres

Amerongen
Utrecht, Nederland

Openingstijden

Weekdagen

Ma t/m Vr: 08:00 - 21:00

WEEKENDEN

Za: 08:00 - 21:00

Zo: gesloten.

KVK
85604410

Bereikbaar via WhatsApp