Weidevogelbeheer & Reekalveren

BOTULISME

🐄 Bij botulisme kunnen koeien besmet raken met de bacterie Clostridium botulinum. Deze kiem komt wereldwijd voor in de grond en in organisch materiaal, zoals in afgestorven plantenresten of in het slechtste geval, in het ruwvoeder voor onze dieren.

De bacterie produceert gifstoffen. Er zijn meerdere gifstoffen van Clostridium botulinum bekend. Ze veroorzaken vaak neurologische verschijnselen, zoals verlamming. De gifstoffen van Clostridium botulinum behoren tot de meest krachtige toxines in de natuur 🦠.

Koeien met botulisme zijn te herkennen aan een slappe staart, ze komen moeilijk overeind, lopen stijf, eten slecht en sterven uiteindelijk. Er zijn gevallen bekend waarin grote aantallen koeien zijn gestorven na besmetting.

Een besmettingsroute is het voeren van ruwvoer waarin zich resten van kadavers bevinden, van een haas, reekalf, eend of gans 🦌. Vooral in warme zomers kunnen zich op deze kadavers al vrij snel bacteriën ontwikkelen die toxinen produceren. De werkbreedte van maaiers, schudders en harken is zodanig toegenomen dat het veel lastiger is om een kadaver of reekalf te ontdekken bij de grasoogst. Vervolgens zorgt een voedermengwagen er dan weer voor dat ieder dier toxinen opneemt. Dat kan resulteren in een massale sterfte in een koeienstal.

Daarom is het zo belangrijk om voordat een perceel wordt gemaaid, het grasland nauwkeurig te inspecteren op de aanwezigheid van kadavers of nog beter te voorkomen dat het reekalf in de maaier komt 🚜.

NATUURBEHEER

Weidevogel beheer

Het gaat al decennia slecht met boerenlandvogels als grutto, scholekster en kievit. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt er daarom geïnvesteerd in agrarisch natuurbeheer: boeren krijgen subsidie als ze bepaalde maatregelen nemen voor de vogels op hun land. Daarnaast zijn er natuurreservaten waar het beheer speciaal is gericht op het behoud van weidevogels.

Reekalveren

Vanaf ongeveer april krijgen reeën hun kalfjes, die ze vaak in maaipercelen verstoppen. Pasgeboren reekalfjes zijn kleiner dan een haas, omdat de reekalveren zó ontzettend goed verstopt zijn, is het makkelijk over het hoofd te zien. Om echt elk kalf te redden kunnen wij met behulp van een drone met een thermische camera door het grasland vliegen om reekalveren op te sporen. Deze thermische camera kan op veilige afstand de warmtebron afkomstig van de dieren detecteren. Zo worden de reekalveren gered van de maaibalk vlak voordat een boer begint met maaien.

LND

Gericht op resultaat dat ertoe doet.

PARTNERS.

Te Bereiken op

Weekdagen

Ma t/m vr: 06:00 – 18:00

Weekenden

Za: 06:00 – 18:00

Zo: gesloten

KVK
85604410

Contact

TELEFOON

0615301076

EMail

info@vanloonwerknaardronewerk.nl

Adres

3958CS, Amerongen
Utrecht, Nederland